Det pågår en enorm omställning av industrin och inte minst av fordonsindustrin. De förbränningsmotorer som under många decennier har tillverkats i Skövde för Volvos fordon kommer inom några år att ersättas av elmotorer. Under de närmaste åren kommer industrisiterna att etableras för detta teknikskifte.

Moderaterna är beslutna om att Skövde ska fortsätta att vara en betydelsefull tillverkningsort för fordonsindustrin. Vi har bestämt oss för att nya industrijobb ska tillföras staden när de befintliga på sikt fasas ut. Skövde behöver industrin för sin tillväxt och välfärd. Därför har kommunen under vårt ledarskap satsat på att stödja fordonsindustrin med innovations- och kompetensutveckling.

Därför har också kommunen, i bred politisk enighet, beslutat att ställa om flygplatsen till att bli industrimark och bas för de nya fabriker som kommer att behöva anläggas. Skövde tampades med flera andra kommuner om att få Northvolts och Volvos etablering av en batterifabrik med flera tusen jobb. Just den kampen vann Göteborg, men Skövde fick chansen att visa upp sina starka kvaliteter som industristad. Vi står nu mycket väl rustade att möta kommande intressenter för nya industrietableringar. Det är inte fråga om utan när ny tillverkningsindustri kommer att förläggas till Skövde.

Flygplatsen togs i drift 1989. Några få år därefter förlorade den sin tänkta betydelse i och med att snabbtåget X2000 sattes i trafik mellan Stockholm och Göteborg. För tjugo år sedan lyfte det sista flygplanet i reguljär trafik från Skövde. Sedan dess har flygrörelserna varit mycket få och flygplatsbolaget har drivits med förlust. Varken staten, Västra Götalandsregionen, andra kommuner i Skaraborg eller näringslivet har velat bidra till finansieringen av flygplatsen. Förlusterna har i sin helhet burits av Skövde kommun.

Under de senare åren har Försvarsmakten tillfälligt nyttjat flygplatsen under den tid som banan i Karlsborg varit under renovering. Den är nu åter satt i trafik och den militära trafiken har återgått. Annan samhällsnytta som flygplatsen har bidragit till är de relativt få flygrörelser som ambulansflyget gjort. Huvuddelen av trafiken på flygplatsen har dock klubbflyget svarat för. Detta fritidsintresse vill Moderaterna värna. För detta samverkar Skövde och Falköpings kommuner för att åstadkomma lösningar på både kort och lång sikt.

Industrimark är en bristvara. Snabbt byggbar och detaljplanerad industrimark är det i ännu högre grad. Att ianspråkta och planera jungfrulig mark tar flera år i tid, om det alls går på grund av de många restriktioner som lagen och framförallt Miljöbalken innebär. Moderaterna vill reformera lagstiftningen för att få förkortade handläggningstider för plan- och tillståndsärenden. Men tills det kan ske får vi förhålla oss till de bestämmelser som gäller. Vi har inte flera år på oss för att anskaffa och planera ändamålsenlig mark. De stora industrietableringarna är under övervägande nu. Om Skövde ska vara industristad även i framtiden är det alltså nu vi måste bestämma oss och agera. Det har vi gjort och det gör vi.

Moderaterna värnade under mer än 30 år om flygplatsen i Skövde, trots att den under huvuddelen av tiden var mycket lågt trafikerad, inte alls motsvarade de behov som den en gång byggdes för samt gick med stora förluster. Vi ansåg att det trots allt var bättre att ha en flygplats än att inte använda marken till något. Nu har ett tydligt och angeläget behov av markanvändning uppstått. Moderaterna prioriterar Skövdes utveckling som industrikommun.

Moderaterna i Skövde värnar framtidens industrijobb