Att fler barn och unga idrottar gör Skövde och Sverige starkare

I dagarna släppte Riksidrottsförbundet en preliminär rapport som pekar på att idrottandet bland barn och unga ökar. Coronapandemin slog hårt mot samhället på många sätt. Inte minst inom idrottsrörelsen och föreningslivet i Sverige. Därför känns det roligt att siffrorna pekar på att deltagandet i idrottsföreningar ökar och ligger på en nivå som är högre än innan pandemin.

Den preliminära rapporteringen gäller den så kallade LOK-statistiken. LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd och avser stöd till idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Det man tittar på är barn och ungdomars deltagande i idrottsrörelsen. Efter att deltagarantalet minskat under 2020 och 2021 ser man nu att nivån på deltagandet är högre än innan pandemin.

Att det är viktigt att barn och unga rör på sig regelbundet kan vi alla vara överens om. Det gäller förstås all form av fysisk aktivitet och idrott, i alla åldrar. Att idrotta och vara medlem i en idrottsförening är ett av de finaste minnen jag personligen har från min ungdom. På senare år i egenskap av förälder gör jag allt vad jag kan för att uppmuntra min familj att idrotta på fritiden i en idrottsförening. Lite under devisen att idrotts- och föreningslivet gör det svenska samhället starkt.

Med de senaste årens engagemang och i egenskap av förtroendevald har det gått upp för mig att föreningslivet, inte minst idrottsrörelsen, står inför stora framtida utmaningar. Många föreningsstyrelser lokalt och runt om i landet kämpar hårt för att få tillräckligt många människor villiga och motiverade till att engagera sig och ta på sig uppgifter viktiga för driften av sin förening. Fungerar inte driften och alla stödfunktioner så riskerar kvaliteten på verksamheten i våra föreningar att minska. I värsta fall kan det ju handla om att för få engagerar sig så riskerar föreningar i framtiden att försvinna.

Vi Skövdemoderater anser att framtidens trygghet skapas bäst genom utveckling och lärande. Att idrotta skapar förutsättningar för god fysisk och psykisk hälsa. Det leder i sin tur till bättre förutsättningar att orka och motivera sig i skolan eller på arbetsplatsen. Vi kommer att fortsätta driva på för att stärka idrottens förutsättningar i samverkan med kommunen, föreningslivet och näringslivet så att ännu fler unga killar och tjejer ges möjlighet att testa på idrott.

Vad tycker du?

/Joakim Dahlström (m), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Skövde kommun

Länk till hela rapporten här. (Riksidrottsstyrelsen)

Föregående
Föregående

Demokratimåndag i Södra Ryd 22 april

Nästa
Nästa

Ett fritt och säkert Europa