Vad har vi gjort sedan valet förra året?

Så var vi redan där. Byte till vinterdäck, lövkrattning och den plötsliga insikten att advent inte alls är så långt borta. Vad har vi då hunnit med såhär ett år efter valet? När jag tar fram det numera lite nötta moderata handlingsprogrammet (jo det ligger i handväskan tillsammans med vision 2040 och kommunfullmäktiges mål) så kan jag konstatera att vi jobbar på enligt plan.

  • Kommunen växer och Skövde har stärkt sin roll som tillväxtnav i Västra Götaland. Vi ser en stark utveckling kopplat till industrins gröna omställning i Skaraborg och Skövde tar fortsatt stort ansvar för att hela samhället tar vara på möjligheterna i omställningen. Samverkan med Skaraborgskommunerna är påtaglig i både utbildningsfrågor, samhällsbyggnadsfrågor som elförsörjning och bostadsproduktion samt frågor som rör social hållbarhet i områden som växer snabbt

  • Tillsammans i kommunalförbundet så har vi fört fram Skaraborgs inspel avseende nationella satsningar på infrastruktur och innovation och forskning

  • Arbetet med att ställa om stadsdelen Mariesjö till Skövde Science City rullar på. Detaljplanerna kommer på plats en efter en även om det tar lite extra tid för att hantera överklaganden. Det planeras för en ny 7-9 skola i området och en större dagligvaruhandel. Skövdebostäder projekterar för nya lägenheter i området och vi hoppas att de privata fastighetsägarna som har markreservationer snart kommer igång.

  • Byggnation av hyresrätter i Tidan närmar sig genomförande när detaljplanerna kommer på plats.

  • Vi har startat utredningar och projektering för utveckling av skolans verksamheter i Stöpen/Frösve och Skultorp. Vuxenskolans renovering är klar avseende steg 1 och på Västerhöjdsgymnasiet förbereder man sig för ett nytt kök och en matsal som ska svara bättre mot skolans behov och elevantal.

  • Vi har fortsatt samverkan kring Assar Industrial Innovation Arena och Science Park Skövde. Båda viktiga arenor för befintligt näringsliv likväl som en attraktionskraft för att få fler att välja Skövde som hem för sin verksamhet.

  • Vid Sweden Game Conference presenterades spelutvecklarindex och vi kan tydligt se att de modiga moderatledda besluten vid sekelskiftet har gett spelstaden unika förutsättningar och en tydlig ledarposition i branschen.

  • I trygghetsfrågor har vi fortsatt driva på för möjligheten att kameraövervaka delar av stan och har nått viss framgång med tillstånd så nu återstår ”bara” att få genomförandet på plats. Samverkan med andra myndigheter sker kontinuerligt och uppstarten av skolsociala team är ett exempel på förebyggande verksamhet som ska bidra till att Skövde fortsatt är en trygg plats att leva och bo på.

Vi har övergripande god kvalitet i verksamheterna, bra kostnadskontroll samt engagerad personal. Genomsnittsiffror ser bra ut men det finns en viss oro kring skillnader mellan enheter. Vi jobbar vidare med hur vi ger förutsättningar till skolan att jämna ut de olika förutsättningar som barnen har med sig till skolan. Inom äldreomsorg behöver vi bli bättre på att parera behovstoppar. Preliminära resultat från försök med kvoterad arbetstid och individuell träning för personalen är positiva och ger oss bättre möjlighet att skapa god arbetsmiljö med kontinuitet och ökad kvalitet i välfärdstjänsterna som följd.

Avslutningsvis så har vi rekryterat kommundirektör. Johan Rahmberg har varit tillförordnad kommundirektör sedan juni och är nu sedan 6 november kommundirektör med fullt mandat. Det ger oss goda förutsättningar att kunna stabilisera organisationen och skapa en stadig grund för det utveckling i vår delregion som nu sker med rasande fart.

/Theres Sahlström

Föregående
Föregående

Alla barn har rätt till en ljus och trygg framtid

Nästa
Nästa

Tord Gustafsson har avlidit