Nytt fokus för arbetskraftsinvandringen

Replik till ”Det är precis lika rörigt som det låter”, SLA 5/3.

Regeringen tog nyligen emot en utredning med förslag på lönekrav för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Johnny Cato (C) med flera kritiserar förslaget (Skaraborgs allehanda 5/3), men talar tyvärr hellre om hur vi ökar invandringen till låglöneyrken än om hur vi får de som redan bor här i arbete.

Lönekravet träffar personer från tredje land. I oktober förra året fanns drygt 21 600 sådana personer här med gällande arbetstillstånd (förstagångsansökningar). Det motsvarar ungefär 0,4 procent av alla anställda i Sverige och berör ungefär 1,6 procent av företagen.

En betydligt större grupp är de över 400 000 arbetslösa i Sverige. Trots det, och trots att vi ser en betydande skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda, vill Johnny Cato med flera satsa på en hög invandring till låglöneyrken, vilka är de som främst påverkas av lönekravet.

Det är inte rätt väg att gå. Vi behöver i stället skifta fokus och öka drivkrafterna för de som bor här att komma i arbete, samtidigt som vi ökar andelen arbetskraftsinvandring till kvalificerade och högkvalificerade yrken, där verklig brist finns. Men det kräver flera åtgärder.

Det måste löna sig bättre att gå från bidragsförsörjning till en egen lön. Vi vill därför införa ett bidragstak, kvalificering till välfärden, krav på aktivering och att man flyttar dit jobben finns.

Det ska bli lättare för talanger att komma hit. Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Myndigheten lanserade i januari en ny modell, som innebär att högkvalificerade får besked inom 30 dagar. Myndigheten förbättrar sin service och inrättar särskilda enheter för internationell rekrytering.

Vi stoppar fusket. Utredningen lämnar förslag på att utesluta arbetstillstånd till yrken med omfattande missbruk, såsom bärplockare och personliga assistenter. Krav ställs också på sjukförsäkring, samtidigt som sanktionerna skärps. Jag ställer mig därför frågande till C:s argument om att ett lönegolv ökar fusket.

Slutligen tar regeringen kompetensförsörjningen på allvar. För att lönekravet inte ska slå orimligt kommer det med tydliga undantag, exempelvis för nyutexaminerade och för personer inom bristyrken. Det föreslås inte en arbetsmarknadsprövning som lägger sig i enskilda fall, vilket C verkar tro, utan en generell och tydlig prövning för bristyrken. Säsongsanställningar föreslås också utökas från dagens sex månader till nio månader, vilket är viktigt för de gröna näringarna.

Regeringen ska nu analysera förslagen. En sak är dock säker: mycket har hänt sedan våra partier liberaliserade arbetskraftsinvandringen. Vi har haft en mycket stor asylinvandring och kriminaliteten har hittat nya vägar. En bristande integration har lett till ett betydande utanförskap, inte minst på arbetsmarknaden.

Att som C vill öka den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen är då inte rätt väg att gå. Den här regeringen får ordning på invandringen.

Maria Malmer Stenergard (M)
migrationsminister

Theres Sahlström (M)
kommunstyrelsensordförande i Skövde

Länkar:
Ursprunglig artikel - “Det är precis lika rörigt som det låter”, SLA 5 mars
Svaret - “Nytt fokus på arbetskraftsinvandringen”, SLA 16 mars

Föregående
Föregående

Ett fritt och säkert Europa

Nästa
Nästa

Jämställdhet är frihet!