Jämställdhet är frihet!

Extra ljus på alla kvinnor. låt oss fira den internationella kvinnodagen som initierades 1910 och firas sedan 1912 i Sverige.

Sverige är ett av väldens mest jämställda länder, men på flera områden går utveckligen åt fel håll. Otryggheten växer och hedersförtrycket ökar. Våldtäktsanmälningarna ökar. Våld i nära relation med dödlig utgång ökar. Mycket tyder på att även hedersförtrycket ökar. Varannan ung kvinna uppger att hon är rädd för att vistas ute i sitt eget bostadsområde sent på kvällen. Enbart 5 av 100 anmälda våldtäkter klaras upp.

Jämställdhet för oss är att alla ska ha samma valmöjligheter i livet, inte att vi alla ska göra samma livsval. Därför är vår utgångspunkt att bekämpa de ofriheter som begränsar kvinnor idag.

Det är en besvikelse mot de kvinnor som får leva med känslan av att inte ha någon på sin sida. Så här kan vi inte ha det!

Vi vill ha ett tryggare Sverige för alla genom att:

  • Skärpa straffen för sexualbrott.

  • Ge fler brottsoffer upprättelse.

  • Höj skadestånden och utöka möjligheten till målsägandebiträde.

  • Personer som saknar svenskt medborgarskap och begår grova brott ska utvisas.

  • Inför möjlighet att utdöma vistelseförbud för gärningspersoner vid våld mot närstående. Det ska vara gärningsmannen som flyttar, inte offret.

  • Bekämpa hedersförtrycket genom nya och skärpta straff samt förebyggande arbete i alla kommuner.

Arbetslinjen är nyckeln till ett jämställt samhälle. När kvinnor arbetar och tjänar egna pengar ökar självbestämmandet. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män. Dessutom äger kvinnor hälften så mycket som män.

Endast en fjärdedel av Sveriges företagare är kvinnor. Vi behöver fortfarande kämpa för självklara rättigheter som rätten att inte utsättas för diskriminering eller våld.

Chrestine Gharib
Vice ordförande för Moderatkvinnorna Östra Skaraborg
Ansvarig för Moderatkvinnorna i Skövde

Föregående
Föregående

Nytt fokus för arbetskraftsinvandringen

Nästa
Nästa

Rapport från årsmötet