Resultat och utmaningar framåt

De senaste två veckorna av lokal och regional politik har innehållit regionala dialogmöten om hållbar utveckling och totalförsvar samt seniormässa i Skövde och folkhälsokonferens tillsammans med Skaraborgs alla 15 kommuner. Vi har hunnit ha sammanträde med kommunstyrelsen, beredningen samhällsbyggnad och Skaraborgs kommunalförbunds direktion. Kommunkoncernens moderbolag Skövde Stadshus AB har haft uppföljningsdialoger med de kommunala bolagen. Det har varit regementets dag och högtidsmiddag på både Trängregementet och Skaraborgs Regemente P4.

I kalendern ser allt ut som vanligt.

Det finns stora glädjeämnen i delårsbokslutet, vi prognostiserar ett starkt resultat trots att det finns stora ekonomiska utmaningar. Det är bra, det gör oss bättre rustade för att klara välfärden och tillväxten framåt.

Svenskt Näringsliv har redovisat enkätsvar om företagsklimatet. Även här finns mycket att vara stolt över samtidigt som det finns en del att jobba vidare på. Skövde har fina rankingplacering 5 av 27 i kommungruppen mindre stad och tätorter och plats 59 av samtliga 290 kommuner.

Samtidigt når mänsklighetens brutalitet helt nya höjder och det blir plågsamt uppenbart att respekten för andras liv och hälsa är kraftigt begränsad i stora grupper. Våldsutvecklingen i gängkriminalitetens fotspår och fruktansvärda bilder från Israel och Gaza tränger långt in även i den mest normala vardagen.

Terrororganisationen Hamas attacker mot Israel förra helgen har väckt avsky i stora delar av västvärlden. Men inte bara. Några firar och hoppet om mänskligheten får sig en rejält hård törn. Vill du läsa mer om statsministerns tankar kring reaktionerna i Sverige så hittar du en intervju i Svenska dagbladet längre ner.

Mitt i eländet rullar vardagen ändå på. Det måste den faktiskt göra. Kanske är det viktigare än någonsin att ta vara på vardagen och uppskatta möjligheterna vi har här hemikring. Så jag avrundar med att slå ett slag för Kulturveckan i Skövde.

Hoppas ni hittar något i programmet som intresserar er. Själv kommer jag besöka Huset i Ryd på fredagskvällen och sedan blir det musikalen Grease på Stadsteatern på lördag. Kanske ses vi där.

Läs mer:
Kommunens ekonomi
Stabil ekonomi kräver fortsatt hårt arbete (skovde.se)

Kulturveckan i Skövde
Kulturveckan i Skövde (kulturiskovde.se).

Statsministerns ord i SvD
Kristersson: Vi ser en slags importerad antisemitism i Sverige | SvD

Mer om Skövde i Svenskt näringslivs ranking
C6. Mindre stad/tätort

Föregående
Föregående

Tord Gustafsson har avlidit

Nästa
Nästa

Dricksvatten från Vättern sedan 1959