Blått nytt år!

Med en förhoppning om att ni alla har haft fina jul- och nyårshelger, lite ledigt och hunnit ladda om för nu är möjligheternas 2024 här.

Själv har jag hunnit både varva ner och reflekterat över året som gått samt funderat nogsamt på vad som står inför dörren. El- och energiförsörjning stod högt upp på alla agendor under hela 2023 och ser ut att fortsätta så under 2024. Vi arbetar vidare med gemensam planering i Skaraborg för att kunna få fram förutsättningar som ger industrin möjlighet att ställa om, utvecklas och nyetablera sig här hos oss. Redan nu under januari kommer jag träffa nationella samordnaren Svante Axelsson för att diskutera vilka förväntningar som finns på kommunernas ansvar i den stora omställningen till fossilfri industri och transportsektor men också vilka förutsättningar som kommunerna behöver från riksdag och regering för att kunna axla de uppgifter som hamnar på vårt bord.

Lite mer lokalt så är översiktsplanen (ÖP) 2040 på väg upp genom beslutssystemet och på KS den 15 januari kommer vi ta beslut om att ge sektor samhällsbyggnad i uppdrag att genomföra granskning av förslaget. Det innebär att förslaget efter justeringar som gjort under samrådsfasen nu kommer ställas ut och det finns ytterligare en möjlighet att ta del av förslaget, ställa frågor och komma med synpunkter. Ta er gärna tid att besöka utställningen som kommer finnas i kommunhuset denna gång, invigning av utställningen är planerad till 22/1. Den nya översiktsplanen kommer ersätta den nu gällande översiktsplanen och det tematiska tillägget vindkraftsplan. Däremot kommer Fördjupningen av översiktsplanen (FÖP) för Centrala Skövde fortsätta gälla som tidigare.

För den som är intresserad av samhällsbyggnad så har studenter vid Chalmers i Göteborg tagit fram kreativa förslag på utveckling av yttertätorten Tidan. Deras förslag presenteras/ställs ut i Tidan fredag till söndag 12-14/1 i PROs lokaler (bredvid ICA). Det ska bli väldigt spännande att se förslagen från de internationella studenterna och jag hoppas att vi får med oss idéer som hjälper oss möta framtiden och den utveckling som följer av nyetablering av battericellsfabrik i grannkommunen Mariestad.

Jag hoppas nu att alla tar chansen att vintersemestra hemmavid när vårt vackra berg är snöklätt. Kanske en vända i slalombacken eller en tur i längdskidspåren för den sportiga eller en härlig promenad med fika i ryggsäcken så man kan njuta av utsikten och varm choklad?

/Theres

Föregående
Föregående

Visst vill Skövde ha ett elitlag

Nästa
Nästa

Ett november i rasande fart